Dag van ijzertekort 2018

Dag van ijzertekort 2018: Wat gebeurt er als uw ijzerwaarde te laag is? Hier lees je hoe je het kunt behandelen

Symptomen van ijzertekort zijn onder andere algehele vermoeidheid, vermoeidheid, kortademigheid, broze nagels, haaruitval, restless leg syndroom, regelmatige hoofdpijn hoofdpijn, depressie, duizeligheid, verhoogde gevoeligheid voor kou en nog veel meer.

IJzertekort komt voor bij maar liefst één derde van de wereldbevolking. Toch blijft het een onderkende en onderschatte aandoening met mogelijk ernstige gevolgen. Dag van het ijzertekort wordt herdacht op 7 december om het bewustzijn te vergroten over de ernstige gevolgen van ijzertekort voor de gezondheid. Hoewel het van invloed kan zijn op elke leeftijdsgroep, komt het het meest voor onder pre-menopauzale vrouwen en kinderen onder de 5 jaar. Zware menstruele bloedingen of endometriose en bloedverlies tijdens de geboorte van een kind is een van de belangrijke oorzaken van de te laag ijzergehalte.

Symptomen van een ijzertekort zijn onder meer algemene vermoeidheid, kortademigheid, broze nagels, haaruitval, rusteloos beensyndroom, frequente hoofdpijn, depressie, duizeligheid, verhoogde gevoeligheid voor kou, bleke huid, snelle/ onregelmatige hartslag, gezwollen tong, slechte concentratie, vreemd verlangen om niet-voedingswaren zoals vuil, verf, papier, klei, krijt etc. te eten, aangeduid als ‘pica’.

De beste bronnen van ijzer:

  • Dierlijk voedsel zoals rood vlees, gevogelte, kalkoen, lever, vis, eieren
  • Groene bladgroenten zoals spinazie, bieten, boerenkool
  • Andere groenten zoals broccoli, rode biet, champignons
  • Linzen, bonen, bonen, hele korrels
  • Noten vooral pistachenoten, cashewnoten & amandelen en zaden zoals pompoen, sesam, zonnebloempitten etc.
  • Sojabonen en zijn derivaten zoals sojamelk, tofu
  • Vruchten zoals granaatappel, bessen, dadels, gedroogde vruchten zoals gedroogde abrikozen, pruimen, rozijnen enz.

Niet alle ijzer wordt echter in gelijke mate door het lichaam opgenomen. Het ijzer aanwezig in dierlijk voedsel, ook wel heemijzer genoemd, heeft een relatief hoger absorptiepercentage van ongeveer 20-25 procent. Het ijzer dat wordt verkregen uit plantaardig voedsel, ook wel non-heemijzer genoemd, heeft een slecht absorptiepercentage van ongeveer 7-8 procent.

Naast de diverse bronnen van ijzer zijn er diverse andere factoren die de ijzeropname beïnvloeden. Deze omvatten:

  • Vitamine C verhoogt de opname van ijzer uit maaltijden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zoals citrusvruchten (sinaasappel, mausambi, kinnow, malta, citroen), amla, guave, bessen en tomaten moeten in het dieet worden opgenomen omdat ze de ijzeropname bevorderen.
  • Cafeïne verstoort de opname van ijzer uit ons voedsel. Cafeïnehoudende producten zoals thee, koffie, alcohol en chocolade mogen niet worden geconsumeerd bij de hoofdmaaltijden om dezelfde reden.
  • Sommige voedingsmiddelen hebben bepaalde anti-nutriënten zoals fytinezuur die de opname van ijzer remmen. Het kan de ijzeropname tot 80 procent verminderen. Voedingsmiddelen met een hoog fityne gehalte zijn zemelen, bruine rijst, rogge etc. Het weken, kiemen, fermenteren en goed koken kan hoeveelheid fytinezuur effectief verminderen. Vitamine C kan ook het effect van fytinezuur tegengaan.

Andere voedingsstoffen die naast ijzer nodig zijn voor de productie van rode bloedcellen zijn onder meer foliumzuur en vitamine B12. Als de ijzerniveaus bijzonder laag zijn, is een dieet alleen niet voldoende en zijn er mogelijk ijzersupplementen nodig.

Het is ook belangrijk om de oorzaak van het ijzertekort vast te stellen. Naast slechte opname, zwangerschap en menstruatie, zijn andere oorzaken inwendige bloedingen of onvermogen om ijzer op te nemen toe wijten aan darmproblemen zoals coeliakie of inwendige chirurgie. Een ijzerrijke dieet in combinatie met supplementen kan helpen om de ijzerwaarden weer op peil te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *