Veel mensen kiezen ervoor om een beugel te nemen; een beugel zorgt namelijk voor een mooi en recht gebit. In dit blog leggen we je alles uit over de beugel; hoe wordt de beugel geplaatst, wat mag je wel en niet eten? Lees alles over de beugel in dit blog!

Dus hoe ziet de eerste dag eruit?

Ongeveer zo lang als het duurt om een film te kijken. Het duurt een tot twee uur om je beugel te plaatsen door de tandarts of orthodontist. Afhankelijk van je tanden en het soort beugel dat je gaat dragen, kan het proces voor het plaatsen ervan in één of twee afspraken gebeuren.

Doet het plaatsen van een beugel pijn?

Sommige delen van het proces kunnen een gevoel van druk met zich meebrengen. Maar over het algemeen doet het geen pijn om een beugel aan te laten plaatsen.

Schoon beginnen

Voordat je orthodontist je beugel omdoet, moeten je tanden echt schoon zijn. Nadat je tanden grondig gereinigd en gedroogd zijn, kan de orthodontist de beugel aanbrengen.

Lijmen op de beugels

Beugels zijn de kleine metalen of keramische apparaten die de draden op hun plaats houden op je tanden. Om de beugels te bevestigen, brengt de orthodontist een kleine hoeveelheid lijm aan in het midden van elke tand. Vervolgens schijnen ze een blauw licht op je tanden om de lijm aan te brengen. De lijm smaakt meestal slecht, maar is niet giftig. De volgende stap is om een beugel in het midden van de tand te plaatsen.

Banden om de kiezen

Om de beugel te verankeren, legt de orthodontist metalen banden om je rugkiezen. Nadat de orthodontist een band heeft gekozen die de juiste maat voor je tand heeft, brengt hij wat lijm aan op de band, brengt hij de lijm aan met het blauwe licht en schuift de band op je tand. Het manoeuvreren van de band op je kies kan een beetje verdraaiing of druk met zich meebrengen. Laat je orthodontist weten of je een knellend gevoel heeft. Ze kunnen de band zo instellen dat het comfortabel is.

De draden bevestigen

Zodra de beugels en banden stevig op hun plaats zitten, bevestigt de orthodontist de boogdraad aan de beugels. Dit doen ze door een klein elastiekje (bandje) om elke beugel te wikkelen om de draad op zijn plaats te houden. De elastiekjes zijn voor veel mensen een leuk onderdeel omdat ze de kleur kunnen kiezen die ze willen. De orthodontist knipt dan het uiteinde van de boogdraad om er zeker van te zijn dat deze het tandvlees achterin de mond niet raakt.

Hulpstukken

Sommige van je tanden kunnen speciale aandacht nodig hebben vanwege waar ze zich bevinden. Om ervoor te zorgen dat al je tanden efficiënt op hun plaats kunnen komen, kan je tandarts kleine, tandkleurige opzetstukken op je tanden plakken. Deze bevestigingen werken als handgrepen die de uitlijnbakjes kunnen vasthouden om de tanden in de gewenste richting te geleiden. je tandarts kan ook kleine, tandkleurige hoopjes met hechtingsmateriaal aan de tanden achter in je mond bevestigen. Deze “knopen” kunnen dan worden gebruikt om je boven- en ondertanden te verbinden met kleine elastiekjes die je tanden in de juiste positie brengen.

Pijnklachten

Nadat de beugel is geplaatst zul je waarschijnlijk wat ongemak voelen. Het kan zijn dat je de pijn alleen merkt als je eet, of dat je enkele dagen algemene hoofdpijn of kaakklachten hebt. Je kunt een pijnstiller zoals ibuprofen proberen om de pijn te verlichten.

Voedingsmiddelen om de eerste paar dagen te eten

Eet de eerste dagen na het aantrekken of aanpassen van je beugel zachte voeding om de pijn van het kauwen tot een minimum te beperken. Deze voeding moet gemakkelijk te eten zijn:

 • yoghurt
 • havermout
 • aardappelpuree en bloemkoolpuree
 • zachtgekookte groenten
 • las
 • roerei
 • zacht fruit zoals bessen en bananen
 • macaroni en kaas
 • ijs, yoghurt en smoothies, bevroren yoghurt en smoothies

Je kan ook zere plekken in je mond hebben waar de beugels of draden tegen de binnenkant van je wangen schuren. Gebruik de was die je orthodontist je heeft gegeven om de delen van de beugel die pijn veroorzaken te bedekken. Binnen ongeveer een maand zal je mond zich aangepast hebben aan de beugel en je zult dit soort pijn niet meer ervaren.

Wat zal er veranderen nadat je een beugel hebt gekregen?

Het belangrijkste wat je zult merken is dat je tanden geleidelijk aan op hun plaats beginnen te komen, wat de reden is dat je een beugel draagt. Maar je zult ook een nieuwe dagelijkse tandverzorgingsroutine toepassen nadat je beugel is aangebracht. Om gaatjes en vlekken op het oppervlak van je tanden en kiezen te voorkomen, moet je een nieuwe manier van poetsen en flossen leren.

Te vermijden voeding met een beugel

Zolang je een beugel hebt, wil je ook voedsel vermijden dat je beugel kan beschadigen. Vermijd bijvoorbeeld de volgende producten:

 • noten
 • popcorn
 • maïs op de kolf
 • ijs
 • hard snoep
 • kauwgom
 • karamel