Met het gebit kan er een hoop gebeuren waardoor je naar de tandarts moet. Uiteraard zijn er verschillende problemen mogelijk, waarbij sommige direct aandacht vereisen en andere niet. Bij de meeste tandartsbehandelingen wordt er vooraf een afspraak ingepland, voordat je geholpen wordt. Voor noodgevallen is er bij de meeste klinieken ook een spoedtandarts beschikbaar. De vraag rijst dan natuurlijk; wat is precies een nood- of spoedgeval? En misschien nog wel belangrijker, wat niet?

Veelvoorkomende spoedgevallen

Niet iedere tandarts houdt exact dezelfde problemen aan als het gaat om spoedgevallen. Na een rondje langs websites van verschillende praktijken, waaronder die van Tandartspraktijk Plantage Middenlaan, een spoed tandarts in Amsterdam, zien we een aantal veelvoorkomende spoedgevallen.

Uitgeslagen of losse tanden door een ongeval

Als je door bijvoorbeeld een ongeluk met de fiets een aantal tanden mist of ze zijn beschadigd, wordt dit aangemerkt als een spoedgeval.

Een acute ontsteking in combinatie met koorts

Een ontsteking met koorts kan op korte termijn tot ernstige problemen leiden. Een spoedtandarts kan snel kijken wat de oorzaak is en deze verhelpen met een behandeling.

Een opgezette wang gepaard met ernstige kiespijn

Bij een dikke wang met kiespijn zijn er een aantal mogelijke situaties. De kans is groot dat je al een tijdje een tandvleesontsteking hebt of een ontstoken wortelpunt. Een wortelpunt raakt ontstoken doordat deze vol met bacteriën en viezigheid zit. Het kan zijn dat je er jaren geen last van hebt en dat het ineens opkomt. Ook hierbij moet je direct naar een tandarts om de ontsteking te verhelpen.

Bloedingen na het trekken van een tand of kies

Als het goed is worden alle wonden netjes dichtgemaakt door de tandarts nadat hij een tand of kies heeft getrokken. Het is mogelijk dat je tandvlees of de wond toch weer gaat bloeden. Dit geldt ook als een spoedgeval waarvoor je direct bij een tandarts terecht kunt.

Veelvoorkomende “non-spoedgevallen”

Naast de veelvoorkomende spoedgevallen zijn er ook een aantal zaken waarbij er onterecht gedacht wordt dat het een spoedgeval is. Na een rondje langs verschillende websites zijn de volgende non-spoedgevallen het vaakst voorgekomen:

  • Een deel van de tand of kies is afgebroken door een ongeval. Verder zit de tand nog wel vast en is geen sprake van bloedingen
  • Een of meerdere vullingen zijn uitgevallen tijdens het eten
  • Kronen of bruggen die loszitten, maar niet kapot zijn

In deze gevallen zal een tandarts aangeven om een normale afspraak te maken om de problemen te verhelpen. Hier is namelijk de kans op acute verslechtering van de situatie en daarmee het gevaar voor je gezondheid een stuk kleiner.