Ortho review

10 gewoonten die slecht zijn voor je tanden

Geplaatst op

Kauwen op ijs

Het is natuurlijk en suikervrij, dus je zou kunnen denken dat ijs onschadelijk is. Maar als je op harde, bevroren blokjes kauwt, kunnen je tanden afbreken of zelfs kraken. Warm voedsel en koud voedsel kunnen snelle, scherpe stoten van pijn of aanhoudende kiespijn veroorzaken. De volgende keer dat ja trek in ijs krijgt, kauw dan in plaats daarvan op wat suikervrije kauwgom.

Tongpiercings

Tongpiercings kunnen trendy zijn, maar het bijten op de metalen knop kan een tand breken. Lippiercings vormen een soortgelijk risico. En wanneer metaal tegen het tandvlees wrijft, kan het tandvlees beschadigd raken, wat kan leiden tot tandverlies. De mond is ook een toevluchtsoord voor bacteriën, dus piercings verhogen het risico op infecties en zweren. Ook bestaat er bij tongpiercings een risico op het per ongeluk doorboren van een groot bloedvat, wat ernstige bloedingen kan veroorzaken. Samengevat: bespreek eerst de gezondheidsrisico’s met je tandarts.

Tandenknarsen

Tandknarsen kan na verloop van tijd de tanden verslijten. Het wordt meestal veroorzaakt door stress en slaapgewoontes. Dit maakt het moeilijk te controleren. Het vermijden van hard voedsel gedurende de dag kan de pijn en schade door deze gewoonte verminderen. Het dragen van een gebitsbeschermer ’s nachts kan schade door vermaling tijdens het slapen voorkomen.

Hoestdrop

Het feit dat hoestdrop wordt verkocht in de drogisterij of apotheek, betekent niet dat ze gezond zijn. De meeste zitten vol met suiker. Dus, na het kalmeren van je keel met een zuigtablet, zorg ervoor dat je je keel goed poetst. Of de suiker nu afkomstig is van een hoestdruppel of een hard snoepje, het reageert met de kleverige plak die je tanden bedekt. De bacteriën in de plak zetten de suiker om in een zuur dat het tandglazuur verteert. Hallo, gaatjes.

Frisdrank

Snoep is niet de enige boosdoener als het gaat om toegevoegde suiker. Natriumcarbonaat kan tot 11 theelepels suiker per portie bevatten. Frisdrank bevat daarnaast ook fosfor- en citroenzuur, dat het tandglazuur verteert. Frisdranken in de vorm van light frisdranken hebben misschien minder of geen suiker, maar ze kunnen nog meer zuur bevatten in de vorm van de kunstmatige zoetstoffen.

Dingen openen met je tanden

Het openen van flessendoppen of plastic verpakkingen met je tanden kan handig zijn, maar dit is een gewoonte die tandartsen doet ineenkrimpen. Als je je tanden als gereedschap gebruikt, kunnen ze barsten of spanen veroorzaken. Houd in plaats daarvan een schaar en flesopeners bij de hand. Het komt erop neer dat je tanden alleen gebruikt mogen worden om te eten.

Sportdranken

Een koude sportdrank is ongetwijfeld verfrissend na een goede training. Maar deze dranken hebben meestal een hoog suikergehalte. Net als frisdrank of snoep, zorgen suikerhoudende sportdranken voor een zuuraanval op het glazuur van je tanden. Het regelmatig drinken ervan kan leiden tot bederf. Een betere manier om gehydrateerd te blijven in de sportschool is om suikervrij, calorievrij water te drinken.

Vruchtensap

Vruchtensap zit vol vitaminen en antioxidanten, maar helaas zitten de meeste sappen ook vol met suiker. Sommige sappen kunnen per portie evenveel suiker bevatten als frisdrank. Zo zit er bijvoorbeeld maar 10 gram meer suiker in sinas dan in sinaasappelsap. Vruchten zijn van nature zoet, dus zoek naar sap waaraan geen suiker is toegevoegd. Je kunt het suikergehalte ook verlagen door het sap met wat water te verdunnen.

Chips

De bacteriën in de tandplak breken ook zetmeelhoudende voedingsmiddelen af in zuur. Dit zuur kan de volgende 20 minuten de tanden aantasten – nog langer als het voedsel tussen de tanden vastzit of als je vaak snackt. Misschien kun je flossen na het eten van chips of ander zetmeelhoudend voedsel dat de neiging heeft om vast te lopen in de tanden.

Koffie drinken

De donkere kleur en zuurtegraad van koffie kan na verloop van tijd vergeling van de tanden veroorzaken. Gelukkig is het een van de gemakkelijkste vlekken om te behandelen met verschillende whitening methoden. Praat met je tandarts als je je zorgen maakt over verkleuring van je tanden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden