Tijdens een bezoek aan je tandarts of mondhygiënist heb je vast wel eens het advies gekregen om te flossen. De laatste tijd zijn er verschillende vragen gesteld rond het flossen, het zou bijvoorbeeld de ruimte tussen je tanden en kiezen vergroten. Is flossen nu wel of niet verstandig om te doen?

Flossen ja of nee?

Als het een mogelijkheid voor je is, is flossen zeker aan te raden. Specifiek bewijs voor flossen ontbreekt, maar er zijn wel duidelijke aanwijzingen dat wanneer je de ruimte tussen de kiezen niet schoonmaakt, er een grote kans is op tandplak en tandvleesproblemen. Het is dus vooral belangrijk dat je de ruimte tussen tanden en kiezen reinigt, er bestaan verschillende manieren om dat te doen.

De beste techniek om te flossen

Flossen kan op een heleboel verschillende manieren. Maar er bestaat één optimale techniek. Zorg dat je voldoende flossdraad pakt, zodat je de uiteinden om je wijsvinger kan draaien. Druk de floss tussen twee tanden en maak een soort C-vorm. Zorg dat het draad vervolgens contact houdt met de wand van je tand of kies en beweeg het draad op en neer. Het is belangrijk dat je verticaal flost, als je het draad van je tong naar je lip beweegt kun je je tandvlees beschadigen.

Alternatieven voor een goede reiniging

Als het flossen niet lukt, of je krijgt de juist techniek niet onder knie, zijn er voldoende alternatieven om de ruimte tussen de tanden schoon te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld voor tandenstokers of ragers kiezen. Met deze producten kun je ook de interdentale ruimte schoonmaken, zodat er geen viezigheid tussen je tanden en kiezen achterblijft.

Flossen is dus verstandig, als je de juiste techniek gebruikt. Als je niet helemaal zeker bent van jouw flossen, maak dan een afspraak bij je tandarts of mondhygiënist. In Utrecht kun je hiervoor terecht bij Maliekwartier Tandartsen.