Met een regelmatig gebit kan je beter poetsen, kauwen en praten. Een mooi gebit is ook belangrijk voor je gezondheid, uiterlijk en uitstraling. In deze blog hebben we het over de verschillende redenen waarom mensen een beugel krijgen of nodig hebben. Ook hebben we het over de meest voorkomende beugels.

Rechte tanden

Het is voor je gezondheid belangrijk dat je rechte tanden hebt. Mensen gaan dan ook naar een orthodontist omdat hun tanden ver naar voren of scheef staan, ze te weinig of juist te veel ruimte in hun gebit hebben of omdat hun tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. Het is natuurlijk fijn als je een mooi en regelmatig gebit hebt, je krijgt er nog een mooiere lach bij ook. Wist je dat rechte tanden ook meer kans hebben om gezond te blijven? Wanneer jouw tanden recht staan geeft jou dit de mogelijkheid om makkelijker tussen de tanden te kunnen.

Afwijkingen

Een beugel wordt ook aangeraden bij sommige afwijkingen, zoals een hazenlip of een overmatige groei van de onderkaak. Deze afwijkingen kunnen de ontwikkeling en de vorming van het gebit verstoren. Gewoontes zoals duimzuigen en tongpersen kunnen de vorm van het gebit ook doen veranderen.

Wat heb je aan een beugel?

Sommige verkeerde tandposities kunnen zorgen voor schade aan het tandvlees, asymmetrie in het gezicht of vergroeide kaken. Door de afwijkende stand van het gebit kan je ook lichamelijke klachten oplopen een paar voorbeelden van deze klachten kunnen zijn: hoofdpijn, pijn in de kaakspieren en nekpijn. Als je de keuze hebt om een beugel te nemen, is dit zeker de moeite waard. De gezondheid staat natuurlijk voorop, maar het is ook leuk dat je er een mooie glimlach bij krijgt. Je hebt je leven lang plezier van een recht gebit.

Beugels

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten beugels, de meest bekende beugels zijn: de slotjes-, de blok-, de buitenboord-, de plaat- en de retentiebeugel. Veel mensen vragen zich nog wel eens af hoe er wordt bepaald welke beugel je nodig hebt. De tandarts gorinchem bepaalt welke beugel je nodig hebt aan de hand van de gemaakte foto’s en afdrukken van jouw gebit. De orthodontist heeft deze nodig om een goed behandelplan te maken. Op de modellen wordt er gekeken naar de verhouding grote tand en ruimte op de kaak. Zo wordt er een beetje bepaald welke beugel je krijgt.