Een regelmatig gebit met rechte tanden zorgt ervoor dat je goed kunt, bijten praten, kauwen, lachen en poetsen. Belangrijk voor je uiterlijk en uitstraling, maar ook voor je gezondheid. In deze blog hebben we het er over waarom mensen een beugel krijgen. 

De gezondheid

Mensen gaan naar de orthodontist omdat hun tanden ver naar voren scheef staan, ze te weinig of juist te veel ruimte in hun gebit hebben of de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. De meeste mensen willen gewoon een recht gebit en een mooie lach. Maar het is minstens zo belangrijk dat een regelmatig gebit meer kans geeft om gezond te blijven.

Afwijkingen en mondgewoonten

Aangeboren afwijkingen zoals een hazenlip of overmatige groei van de onderkaak kunnen de ontwikkeling van het gebit en kaken verstoren. Ook mondgewoonten zoals duimzuigen en tongpersen, kunnen de vorm van de kaken en de stand van de tanden en kiezen doen veranderen. Verder kunnen tandheelkundige en medische ingrepen of verwondingen door een ongeval, de ontwikkeling van het gebit en de groei van de kaken belemmeren. Wanneer je bijvoorbeeld een melktand vroegtijdig verliest omdat je bijvoorbeeld bent gevallen, kunnen de andere tanden en kiezen verschuiven. Hierdoor kan het zijn dat de blijvende tanden later te weinig ruimte krijgen.

Lang plezier

Sommige tandposities kunnen leiden tot ernstige schade van het tandvlees, vergroeide kaken of asymmetrie in het gezicht. Een afwijkende stand van het gebit en vooral van de kaken kan lichamelijke klachten geven, zoals pijn in de kaakspieren, hoofd- en nekpijn. Een orthodontistische behandeling om je tanden en kiezen recht te laten zetten is dus zeker de moeite waard. De gezondheid staat voorop! Informeer jouw tandarts zeist hier dan ook over. Wanneer je de orthodontistische behandeling hebt afgesloten, heb je je leven lang plezier van een mooi en gezond gebit.