Mensen zijn niet altijd bekend met het werk dat de mondhygiënist doet. Wanneer ze er een keer heen gaan kan dat voor onzekerheid zorgen. In deze blog schijnen we een licht op de taken van deze professional zodat je hier vertrouwd mee raakt. Mondhygiëniste Amsterdam helpt je graag verder. Laat je informeren.

Preventieve taken

Een mondhygiënist heeft vooral preventieve taken, zoals het geven van instructie hoe beter te poetsen, maar ook het voorlichten van mensen over gebitsverzorgingsproducten. Het kan zijn dat deze expert in opdracht van de tandarts een gaatje vult.

Welke plek werkt een mondhygiënist?

Je vind de mondhygiënist vaak op plekken waar de tandarts in de buurt is, dus in de tandartspraktijk, maar ook in een ziekenhuis of een zorginstelling voor mensen met een handicap. Vaak hebben deze experts ook een eigen praktijk.

Met welke professionals werken een mondhygiënist vaak samen?

Verschillende experts werken samen met een mondhygiënist, denk aan:

  • Mondhygiënisten
  • Tandartsen
  • Preventieassistenten

Wat moet je kunnen om het werk goed te doen?

Er is een grote mate van zelfstandigheid nodig om het werk te kunnen doen. Ook moet je goed kunnen samenwerken. Het is belangrijk om goed te kunnen communiceren, zodat je een goed advies aan de mensen kunt geven. Een goed ontwikkeld empathisch vermogen is ook belangrijk, want het kan zijn dat mensen onzeker zijn of angst hebben. Hierbij is goede communicatie ook weer belangrijk, om ze gerust te stellen.

Hoe word je een mondhygiënist?

Om een mondhygiënist te kunnen worden heb je een gedegen opleiding nodig. Dit is een HBO-opleiding, namelijk Mondzorgkunde en is alleen in voltijd te doen. Er zijn ook niet veel instellingen die deze opleiding aanbieden, dus het kan zijn dat je ingeloot moet worden (numerus fixus).

Conclusie

De functie van mondhygiënist is erg belangrijk en ondersteund de tandarts op een goede manier. Voor meer specialistische ingrepen kun je bij deze laatste professional terecht. Een mondhygiënist doet dingen in opdracht van de tandarts, dingen die niet erg specialistisch zijn.

Ontdek meer!

Kennis is macht en zorgt dat je zekerder bent over je situatie. Dat geldt ook voor een behandeling bij de mondhygiënist of tandarts. Weten wat je kunt verwachten zal veel spanningen wegnemen. Check onze site voor informatie over kantoorinrichting en wat goede tandenborstels zijn.